Achtergronde grijs
Achtergronde blauw schaduw
Onderwijs is hetmachtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen.
Nelson Mandela

Begeleiding

Voordat er met begeleiding kan worden gestart wordt er altijd eerst een Individueel Onderwijskundig Onderzoek, Verkort Onderzoek of Kleuteronderzoek uitgevoerd. Deze onderzoeken brengen de oorzaak van de problemen in kaart en is altijd een voorwaarde voor een goed begeleidingstraject. Na de uitslag van het onderzoek wordt met ouders besproken of er een begeleidingstraject nodig wordt geacht.

We werken in een individueel begeleidingstraject altijd multifunctioneel, hetgeen betekent dat we aan de slag gaan met alle aspecten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Het begeleidingstraject is altijd maatwerk en behelst datgene waar jouw kind behoefte aan heeft.

Wij werken vanuit het concept van talentgericht begeleiden, waarbij we uitgaan van de visie dat ieder kind talenten heeft en intelligent is maar niet iedereen op dezelfde wijze. We trainen de zwakkere vaardigheden en leren jouw kind door verschillende leer- en geheugenstrategieën hoe te compenseren met de sterke kanten. De begeleiding kan gericht zijn op lezen, spellen, rekenen, en/of faalangst. Ook kunnen we de oogsamenwerking trainen.

Begeleiding
  • (Begrijpend) lezen
    Na het onderzoek wordt duidelijk of de automatisering van de klank-tekenkoppelingen in orde zijn, jouw kind begrijpt wat het leest en of je kind een spellende of radende lezer is. Mochten hier problemen zijn dat kan er tijdens de begeleiding aandacht worden besteed aan het leren doorzien van woordstructuren en woordbeelden maar ook leren we jouw kind om de logische opbouw en indeling van teksten te begrijpen.

  • Faalangst
    Bij begeleiding van faalangst gaan we uit van het principe dat een kind pas tot leren kan komen als alle emotionele blokkades weg zijn. Dus ook voor een effectieve begeleiding bij leerproblemen kan pas sprake zijn als jouw kind emotioneel in balans is. Blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van faalangst bij jouw kind dan richten we ons tijdens de begeleiding op het vergroten van een positief zelfbeeld. We maken hierbij gebruik van het eigen lichaam. We leren ze sterk te gaan staan, visualiseren en ontspannen. Tevens gaan we aan de slag met het leren negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten.
  • Spellen
    Bij de begeleiding bij spelling gaan we de hersenhelften zoveel mogelijk laten samenwerken. De linkerhersenhelft wil graag iets met taal doen (letters en woorden) en de rechterhersenhelft wil graag iets met beelden doen (tekenen, kleuren). We leren jouw kind dit te combineren. Afhankelijk van de leeftijd besteden we bij de begeleiding ook aandacht aan het leren van geheugenstrategieën.

  • Rekenen
    Bij rekenen speelt het ruimtelijk inzicht een grote rol. Bij de begeleiding van rekenen wordt veel aandacht besteedt aan getalbegrip en automatiseren waarbij we veel gebruik maken van oefenen in de ruimte. Het gebruik van het eigen lichaam is hierin heel belangrijk.

  • Oogsamenwerking
    Mochten er problemen zijn bij de oogsamenwerking dan gaan we aan de slag met een visueel trainingsprogramma gecombineerd met een trainings(bounce)programma op een minitrampoline.

Tijdens alle onderdelen van de begeleiding zullen wij altijd werkgeheugenoefeningen doen met jouw kind. Uit onderzoek blijkt dat de werking van het werkgeheugen, meer nog dan de intelligentie, een goede voorspeller is van schoolprestaties. Het is de plek in het brein om informatie te onthouden en er mee te kunnen werken.

Tarief
Er wordt begeleiding geboden tegen het tarief van € 35 per 45 minuten. Onze ervaring leert dat een begeleidingstraject minimaal 8 tot 10 sessie omvat. Er kan ook gekozen worden voor een 10- rittenkaart van 45 minuten voor € 300.

© Copyright Flossie onderwijsbegeleiding  |  Stichting voor (h)erkenning en begeleiding van beelddenkende kinderen | Algemene voorwaarden | Privacy statement